onsdag den 10. november 2010

Fyring af forskningsleder på Rigshospitalet

Denne sag er da rystende, man tror næsten det er løgn. Læs på Videnskab.dk (her den 9/11) om Rigshospitalets fyring af molekylærbiolog og forskningsleder Henrik Leffers fra Afdeling for Reproduktion og Vækst. Hvis bare halvdelen af de oplysninger Videnskab.dk bringer frem om årsagen til fyringen står til troende, har Rigshospitalets forskningsledelse et alvorligt problem. Og hvis de nægter at udtale sig med henvisning til, at der er tale om en personalesag, hjælper det næppe for deres troværdighed, for "samarbejdsvanskeligheder" et et mærkat, enhver ledelse vilkårligt kan klæbe på en medarbejder som fyringsgrund.
Jeg har endnu ikke helt forstået hvad det er, der er foregået, men som en af bloggens korrespondenter nævnte for mig i går om sagen:
"Er det i øvrigt ikke et pædagogisk skoleeksempel på hvordan en institutions "overordnede forsknings- og kommunikationsstrategi" kan stå i vejen for at der bliver lavet nybrydende forskning?"
Det tjener såvel Videnskab.dk som Henrik Leffers til ære, at de har bragt sagen frem i offentligheden. Lad os håbe, at det er muligt at kan komme dybere ned i den og få be- eller afkræftet påstanden om de helt uantagelige grunde til fyringen, som artiklen implicerer.
Hvis det er sandt, at den forskning og de resultater, som Leffers har nået frem til, af strategisk-økonomiske grunde er ubekvemme for afdelingen, og at dette endvidere er hovedårsagen eller blot en medvirkende årsag til fyringen (eller bare til evt. gnidninger i samarbejdet), er det mildest talt rystende, og efterlader i så fald en skamplet, ikke blot på ledelsen, men også på de konkurrerende videnskabelige miljøer, der har omgivet Leffers forskningsgruppe.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg vil gerne lige komme med en hurtig kommentar.

Det var ikke min mening at det her skulle i medierne nu, videnskab.dk har misforstået en aftale vi havde og jeg havde ikke set deres historie, før den blev lagt ud. Men indholdet er korrekt og jeg har ikke problemer med deres artikel.

Jeg vil også tilføje, at jeg har sagt til Rigshospitalet, at de gerne må kommentere min personalsesag i medierne. Jeg har ikke kunnet få nogen som helst konkret udmelding om hvorfor jeg er blevet fyret udover "samarbejdsvanskeligheder", og på trods af, at jeg nu har været bortvist fra mit arbejde i snart 3 måneder, har jeg aldrig fået noget skriftligt om det. Jeg fik en bare mail, der kort sagde, at jeg ikke måtte møde på arbejde mere.

Men det bør nok også bemærkes, at jeg ikke vil betegne mig selv som et sødt og rart menneske og at vi har haft et ret groft skænderi på afdelingen om lav- versus højdosis ekaponeringer, hvor jeg ikke er i tvivl om, at jeg har generet nogle af mine tidligere kolegaer ret meget! Men at man kan blive fyret pga. ét skænderi om et videnskabeligt emne overrasker mig meget!

Henrik Leffers

Claus Emmeche sagde ...

Tak for din kommentar, Henrik L.!! Jeg kunne ikke undgå at se, at Ekstrabladet havde din fyring på forsiden i dag, så jeg måtte selvfølgelig købe bladet og kan kun opfordre interesserede til også at gøre det.

Rigshospitalet har da et meget alvorligt problem efter dette her, både med hensyn til de ting denne blog interesserer sig for - de principielle forhold omkring forskningens måde at fungere på og forholdene for fri, nysgerrighedsdrevet forskning, inkl. vilkår for "den frie akademiske debat" - men i høj grad også pga. alvoren i forhold til konsekvenser for sundheden af dine fund.

Det er så vigtigt, at der er forskning, der tør gå imod main stream, og forskning der tør rejse tvivl om sikkerheden bag alment udbredt medicin.