onsdag den 12. september 2007

Demokrati i forskningspolitikken 1

Information skrev d. 31/8-07 (se her) at Ombudsmanden blåstempler

"... at Videnskabsministeriet udelukker fagbladet Forskerforums journalist, Jørgen Øllgaard, fra pressebriefinger. Det sker på baggrund af FORSKERforums størrelse og manglende dagsaktualitet, skriver journalisten.dk ".

På ikke-kynikere virker det overraskende at Ombudsmanden ikke lægger vægt på Forskerforums særlige rolle: Forskernes blad bliver udelukket selvom netop forskerne må siges at være blandt dem der har absolut størst interesse i at følge med i forskningspolitikken.

Ud over det principielle problem i at udelukke journalister, virker sagen specielt uheldigt (for forskere, hvis ikke for ministeriet) fordi interessen for forskningspolitik er ret begrænset i andre medier - hvilket vel også understreges af at denne historie tilsyneladende ikke er bragt ret mange steder.

4 kommentarer:

Claus Emmeche sagde ...

Der er godt, du nævner det her! På mig virker helt utilstedeligt i et demokrati at en minister udelukker bestemte journalister i pressebriefinger. I sagen her er det desuden helt tydligt, at et blad som Forskerforum sender særdeles kompetente (og kritiske) fagjournalister. Enhver ved også at Sanders respekt for bladet ligger på et meget lille sted. Men derfor kan han da ikke tillade sig den form for magtens arrogance. Det er uforståeligt at ombudsmanden kan se igennem fingre med det.

Thomas Söderqvist sagde ...

Bortset fra det principielt forkastelige i sagen, så er en anden kedelig konsekvens af at udelukke Forskerforum, at bladet nu vil kunne ekcellere i offerrollen i halve og hele år fremover.

Jeg må erkende, at min respekt for Forskerforum efterhånden også ligger på et meget lille sted. Fordi det sjældent laver kompetent journalistik, men hellere nøjes med insinuationer, småperfide personangreb og "guilt by association"-argumenter (fx. i sagen omkring rektor Poul Holm på RUC).

Det retfærdiggør ikke ministeriets (og ombudsmandens) handlemåde, men det styrker heller ikke min lyst til at forsvare bladet.

Claus Emmeche sagde ...

Kompetent journalistik kan måske blive endnu bedre af en kompetent og præcis kritik og undgåelse af insinuationer. FORSKERforum er et nødvendigt blad. Ligesom Information er det et af de få steder, der skrives kritisk om universiteterne. Bladet laves af ret få mennesker. Undersøgende journalistik er ressourcekrævende. Tildel bladet flere ressourcer!

Thomas Söderqvist sagde ...

Hej Claus, jeg ku' ikke være mere uenig. Det er behov for at flere medier forholder sig kritisk til universitets- og forskningspolitiken, men Forskerforum har desværre ikke det nødvendige format, og det vil efter min mening ikke hjælpe med flere ressourcer. Det handler ikke om flere folk og penge, men om attituden til journalistisk arbejde.