onsdag den 22. oktober 2008

Mere Blue Skies i forskningsfinancieringen

Fra bloggens netværk skriver en bidragyder:
"Et par timer inden Sander i Deadline forklarede, hvorfor rumforskning og ikke fri forskning skulle have de fleste af globaliseringsmidlerne, var der et indslag i Orientering om ”Kampen om forskningsmidlerne” og et tiltag fra Royal Society, som vil støtte den frie forskning… Præsentation nedenfor, link først:
http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2008/10/20/162955.htm
Kampen om forskningsmidlerne
20. oktober 2008 kl. 17:10 på P1
Kampen om forskningsmidlerne (07:48)
af Louise Puk

Der er hård kamp mellem strategisk forskning og fri forskning, når globaliseringsmidlerne til forskning skal fordeles i de kommende år. Fem milliarder kroner ekstra kan de danske forskere glæde sig over fra 2009, for der er stor politisk interesse for at styrke forskning og innovation så Danmark fortsat kan være en af verdens førende vidensøkonomier.
Men mens der er enighed blandt politikere og forskere om at der skal gives penge til forskning er der stor uenighed om, hvordan pengene skal gives. For står det til regeringen vil kun 10-15% af de fem milliarder gå til den frie forskning, hvor universiteterne altså selv kan bestemme, hvilken forskning pengene skal gavne.
De øvrige 85-90% skal universiteterne konkurrere om og vil på forhånd være øremærket til forskellige satsningsområder, som der er politisk interesse for at styrke.

Men hvis man ønsker innovativ forskning er det en dårlig ide at udstikke bestemte rammer og stille krav om bestemte resultater på forhånd. Det mener professor ved Imperial College i London Chris Toumazou. Han står i spidsen for en ny fond under Royal Society der har som ambition at give 1 million pund om året til den forskning, som har vanskeligt ved at få økonomisk støtte idag. Medvirkende: professor Chris Toumazou fra Imperial College i London."
Læse mere om Theo Murphy Blue Skies awards her.

Ingen kommentarer: