onsdag den 31. oktober 2007

Ministeriet trækker i land: ikke en kvalitetsindikator

I går afholdt Statens Samfundsvidenskabelige Forskningsråd (blandt venner kaldet Forskningsrådet for Samfund og Erhverv) sit debatmøde om "Forskningskvalitet og kvalitetsindikatorer" (tidligere omtalt her). Hvad angår sidstnævnte begreb gjorde direktør i FI, ministeriets Forsknings- og Innovationsstyrelse, Inge Mærkedahl, en bemærkelsesværdig indrømmelse: Det er slet "ikke en kvalitetsindikator men et mål for forskningsproduktion" styrelsen arbejder med, sagde hun. Måske for på forhånd at tage luften ud af den efterhånden velkendte kritik af forestillingen om at en sådan bibliometrisk algoritme skulle måle kunne måle forskningskvalitet, endda på tværs af fag og hovedområder. — "Men hvad er så det problem, den foreslåede forskningsindikator skal løse?", spurgte dekanen for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet Allan Næs Gjerding til sidst i debatten, og hans spørgsmål blæser tilsyneladende stadig i vinden, selvom der blev gjort ihærdige forsøg på at finde problemet.
Jeg skal ikke her i denne note (som vil følges op) forsøge at yde mødet retfærdighed, for der var både gode og kritiske oplæg, og rig lejlighed til at møde mange søde og venlige samfundsvidenskabeligt og bibliometrisk interesserede mennesker. Nåjo, så lærte jeg et nyt ord, det var Inge Mærkedahl igen: "Vi har underkommunikeret!" sagde hun, og det var vist ment som endnu en indrømmelse.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Der var et indslag i den anledning i denne aftens Orientering, som dog ikke bragte meget nyt.

Heine Andersen sagde ...

Ja, et højdepunkt på konferencen var Inge Mærkedahls saltamortale som vist i det citat, Claus bringer: kvalitetsindikatoren er "ikke en kvalitetsindikator men et mål for forskningsproduktion". Saltamortalen blev oven i købet fremvist i et par varianter, hurtigt efter hinanden.

Denne smidige brug af det danske sprog burde have fremkaldt applaus. Det gælder særligt, når man sammenholder med, hvad der står i "Princippapir" fra Styrelsen af 14.6.: "Formålet med indikatoren er at styrke kvaliteten af dansk forskning".

Claus Emmeche sagde ...

OBS: Follow-up fra arrangøren:

Kære alle deltagere til konferencen om forskningskvalitet og kvalitetsindikatorer,

I kan med fordel nu downloade PowerPoint-præsentationerne fra konferencen om forskningskvalitet og kvalitetsindikatorer på Forsknings- og Innovationsstyrelsens hjemmeside.

Det direkte link til siden med præsentationerne er følgende:
(Klik her)

Med venlig hilsen
Stine Fehmerling
Fuldmægtig
Telefon: 3544 6280
stfe [at] fi . dk

Claus Emmeche sagde ...

Christian Lund, som er formand for Forskningsrådet for Samfund og Erhverv, har 14/11 sendt referatet til deltagerne, og skriver:

"Rådet ønskede med konferencen at bidrage til at kvalificere den aktuelle debat om måling af forskningskvalitet samt i særdeleshed diskutere de udfordringer, der ligger i at måle samfundsvidenskabelig forskningskvalitet.
Vedhæftet er et udførligt referatnotat af de enkelte oplægsholderes oplæg på konferencen samt den afsluttende paneldebat med henblik på at videreformidle de centrale og relevante budskaber fra konferencen til de samfundsvidenskabelige miljøer samt andre interesserede."

Til andre interesserede: Klik her og log ind med adgangskoden som anført på logind-siden.

Curt Hansen sagde ...

Slides fra dette møde samt referatet downloades her.