søndag den 17. februar 2008

Er Facebook nu en så god idé?

En del af diskussionen her på bloggen er flyttet over på Facebook. Er det nu en god idé? Jeg har læst forretningsbetingelserne og det er ikke nogen opmuntrende læsning.


Man behøver ikke være særligt paranoid for i Facebook at se kimet til en digital Big Brother, der overtrumfer til og med Google. Og man behøver heller ikke være særligt socialistisk indstillet for at se den neoliberale ånd bag Zuckermans smarte businesskoncept.


Hvad har det med den her blog at gøre? Jo, jeg må indrømme, at jeg føler mig en anelse schizofren ved, på den ene side, at være kritisk overfor den nuværende forskningsevalueringspolitik -- som erstatter kvalitetsvurdering med målelige kvantitative indikatorer -- og på den anden side lukke øjnene for Facebooks netværksidé, der erstatter rigtige venner, kollegaer og bekendte med såkaldte 'friends'.


I begge tilfælde er det tale om en 'varegørelse' ('commodification') af mit liv. Videnskabsministeriet reducerer de kvalitative nuancer i min intellektuelle produktion til antallet af publicerede artikler i autoriserede tidsskrifter og erstatter dermed reell peer-review med kvantitativ vurdering. På tilsvarande måde reducerer Facebook mine mangfoldige levende kvalitative sociale netværkskontakter (også dem jeg har via blog og email) til 'venner' og konsumenter.


Så nu har jeg deaktiveret min profil. Ja, det hedder faktisk 'deaktiveret' i Facebook-speak, for man kan ikke slette profilen helt. Facebook forbeholder sig nemmelig retten til at beholde min e-mail og mine personlige oplysninger i deres register for ubestemt tid fremover ("we usually keep a backup copy of the prior version for a reasonable period of time"). Jeg var dum nok at fortælle Facebook's arkiv at min favoritbog er Ian McEwan's Saturday -- så jeg må nok indstille mig på at få en email en gang når filmen kommer!


Sune, du som er så vildt glad for Facebook -- kan du ikke forklare for mig, hvorfor den neo-liberale varegørelse af menneskeligt arbejde og relationer er så forkastelig i det ene tilfælde og så herlig i det andet? Jeg kan som sagt ikke se den helt store forskel.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg sætter datasikkerhed meget højt, uden nogen egentlig grund. Jeg bruger kun facebook under pseudonym og med anonym proxy.

I min mening overflødiggører Facebook registerloven, folk organiserer sig i grupper efter politisk overbevisning til fuld offentlig skue.

Det er det perfekte overvågningsredskab.

Anonym sagde ...

Jeg er fuldstændig enig i, at Facebook - og Google for den sags skyld - viser en retning mod den totale overvågning. At der lige kommer den svada mod det 'neo-liberale' i samme åndedrag må man åbenbart tage med. Jeg mener dog, at Facebooks overvågning til værd en tid er bedre end hvis den danske stat eller en anden stats efterretningstjeneste stod for det samme. At profitmotivet for nogle synes amoralsk selv nu snart 20 år efter murens fald så er det trods alt bedre end hvad visse stater benytter overvågning til. Og se selv hvordan PET arbejder med at bruge antiterrorlovgivningen - argumenter om demokratisk kontrol lyder frygtelig hule. Så hellere de onde kapitalister, hvor du i høj grad kan fravælge overvågningen. Det er måske ikke let for alle personer uden den rette tekniske indsigt, men overvågningen kan besværliggøres. Heldigvis.

MVH Mark,
Bestyrelsesmedlem af Nej til øget overvågning.

Lennart sagde ...

Det kommer an på, om du indstiller dig for meget på facebooks præmisser.

Man kan sige, at de stiller et redskab til rådighed, men det er klart, man får ikke noget helt gratis.