lørdag den 2. februar 2008

Censur, forskningsetik og kritik

I sagen om specialet i sociologi, som tilsyneladende blev censureret af Sociologiske Institut på Københavns Universitet efter pres fra Danmarks Radio, har studieadministrationen under rektor givet forfatteren Mille Buch-Andersen ret i en klage hvad angår proceduren, men KU vil ikke indrømme, at det, der var tale om, reelt var et udtryk for censur (det seneste om sagen, se nederst på denne side).
Det ville klæde ledelsen af KU at indtage en mere åben holdning og lade sig interviewe om de konflikter, sagen indebar. Som sagen står nu, savnes der en grundig diskussion af forholdet mellem samfundsvidenskabelig forskningsetik og forskningsbaseret kritik af samfundsforhold. Instututledelsen på Sociologisk Institut og dekanen på det Samfundsvidenskabelige Fakultet burde være velkvalificerede til at bidrage konstruktivt til en sådan diskussion.

Samfundsvidenskabelig forskning på et uafhængigt universitet skal bl.a. hjælpe samfundet med at afdække konflikter og magtforhold, og det skal selvfølgelig ske under hensyntagen til almindelige forskningsetiske regler. Men det er svært at undgå at få den tanke, at KU her har forsøgt at maskere de facto censur som en hensyntagen til forskningsetik. Og det skal vel ikke altid være uetisk at kritisere magtstrukturer?

1 kommentar:

Sune Auken sagde ...

Hvis ikke der meget snart kommer en meget god forklaring fra meget centralt hold på Københavns Universitet, står vi tilbage med en meget meget meget stor skandale.