onsdag den 12. september 2007

Demokrati i forskningspolitikken 2

Forsknings- og Innovationsstyrelsen beder alle interesserede udtale sig om fremtidige forskningsstrategiske områder. I løbet af de sidste par måneder har kun 20 indsendt forslag (heraf 18 natur-/sundhedsvidenskabelige).

Det virker måske som et prisværdigt (demokratisk?) initiativ, men et par oplagte spørgsmål melder sig:
- Er det den mest rationelle måde at få ideer til forskningsstrategier på?
- Er det reelt et demokratisk tiltag? eller en kombination af rygdækning ('folket er blevet hørt') og disrespekt for intellektuel arbejdsdeling ('alle har en kvalificeret mening om hvad der skal forskes i')
- Mangler de fornuftige projekter at bruge tid og penge på i styrelsen?

Kunne man forestille sig at man lavede noget lignende på andre områder?
- Hvilke sygdomme skal vi prioritere i sundhedsvæsenet - giv dit bud her!
- Hvad skal børnene lære i skolen - forslag kan indsendes her!
- Hvor hurtigt synes DU man må køre på vejene?
osv.

Du kan indtaste dit bidrag til styrelsen her. Jeg tænker selv på at indsende et forslag om "En videnskabsfilosofisk afklaring af hvordan man bør foretage prioritering forskningsmidler".

2 kommentarer:

Thomas Söderqvist sagde ...

Hej Caroline, Enig! -- se også se det tidligere indlæg "Jagten på den skjulte forskningsskat" her på bloggen den 27. august om FISTs "demokratiske" forskningstrategiske forespørgsel.

caroline osv. sagde ...

Thomas: Undskyld at jeg havde overset dit indlæg! Ja, jeg kan se vi er enige. Problemet er at det er en rigtig 'springer-gaffel': Hvis man IKKE indsender et forslag har man åbenbart ingen ideer eller meninger. Hvis man GØR, er man med til at legitimere denne form for cirkus.