torsdag den 12. april 2007

Borgerjournalistik

Bloggen her er ny (januar 2007) og jeg ved ikke om den kan kaldes et eksempel på borgerjournalistik - et begreb, som netop har været diskuteret på P1-programmet Harddisken som spørger:
"Er bogerjournalistik en død sild i Danmark?
I Danmark har borgerjournalistikken, hvor grupper af private slår sig sammen for at producere medie-alternativer til det etablerede, ikke særligt meget vind i sejlene. Det ene medie efter det andet tilbyder deres læsere og seere blogging - at folk kan skrive deres egne tekster på mediets website - men det er på ingen måde en trussel imod de etablerede medier ... og det er vel heller ikke meningen, set fra mediernes side."

Svaret herfra lyder: Jeg har for stor respekt til godt journalistisk håndværk til at ville påstå, at bloggen her, kan komme op på siden af opsøgende, undersøgende journalistik. Værdien i bloggen her er bla., at den tillader forskere at ihukomme deres rolle ikke blot som professionelle tavse funktionærer, men netop som forskere, undersøgere, og i samfundsanliggender også intellektuelle, dogmekritikere, kald det hvad du vil. Om det så svarer til et bestemt begreb om borgerjournalistik, ved jeg ikke. Måske, for husk, at bloggen er en modvægt til den tavshedskultur, som desværre har bredt sig på de danske universiteter, og som vitterligen er en uting slige steder.
Harddisken har selv en blog, hvor man kan diskutere borgerjournalistik her.

2 kommentarer:

Claus Emmeche sagde ...

Den erfarne blogger Rasmus fra Usuppen har en kommentar til spørgsmålet om blogs som potentielle konkurrenter til god journalistik her, pointen er lidt den samme som ovenfor.

Anonym sagde ...

Godt at jeg er til falds for billig smiger ;)

For en god ordens skyld må jeg hellere gentage min pointe herovre. Professionel journalistik er, som Claus rigtigt skriver, netop et godt håndværk, der ydermere kræver et engagement, vi amatører slet ikke har ressourcer til. Vi kommer ikke til at rende rundt efter de gode historier og interviews ude i samfundet.

Men vi følger ofte med i mediestrømmen og diskuterer sagerne med vores omgangskreds, online såvel offline, og skriver senere om vores analyser. På den måde går vi avisernes lederskribenter, kommentatorer og analytikere kraftigt i bedene, og det er tydeligvis også dem, der oftest gør os opmærksom på at blogging ikke er journalistik. De nævner bare ikke, at det er deres gerning sådan set heller ikke.