mandag den 2. april 2007

Akademisk kapitalisme (II)

Dagbladet Information bringer i dag mere om effekterne af øget erhvervsorientering i forskningen, som vi før har omtalt her på bloggen under navnet akademisk kapitalisme. Hele artiklen kan læses her.
Pointen er, at når universiteterne i disse år opretter patent- og teknologioverførselskontorer, bør der udvikles politikker til at modgå tendensen til mere ensrettet forskning.
PS: til avislæserne og til mit værtsinstitut: Det er journalistens opfindelse, ikke min, at jeg skulle være professor ved NBI. Jeg er ansat som lektor og centerleder ved Center for Naturfilosofi og Videnskabsstudier, som hører direkte under det Naturvidenskabelige Fakultet, og som har Niels Bohr Instituttet som sin fysiske vært.

1 kommentar:

Sune Auken sagde ...

Det er rent ud forbløffende, at dette her ikke får det til at løbe koldt - meget koldt - ned ad ryggen på socialdemokraterne. Hvor er den kritiske opposition, når man mangler den?

Dette er tilmed kun toppen af isbjerget. Nedenunder ligger selve det, at alle forskere i stigende grad bliver nødt til at tænke deres forsknings "brugsværdi", før de går i gang med undersøgelsen. Effekten af dette på grundforskningen og dermed på samfundets uafhængige vidensbase er uoverskuelig.