Man læser følgende på Politikens hjemmeside idag (her, tilføjet af red.):
"Ikke bare regeringen bliver i en uvildig undersøgelse kritiseret for sin kritik af DR's dokumentarfilm 'Den hemmelige krig'.
Undersøgelsen slår også fast, at gratisavisen Nyhedsavisen har kritiseret filmen på et forkert grundlag.
Under debatten om filmens redelighed fremførte Nyhedsavisen, at skaberne af 'Den hemmelige krig' manipulerer med en forhørsleders udtalelser ved ikke at oversætte korrekt.
Dårligt kendskab til engelsk
Men i virkeligheden er det Nyhedsavisen, der er på gale spor, står der i rapporten om filmens redelighed.
»Oversættelsen og kommentarerne demonstrerer, at Nyhedsavisen ikke har et nuanceret kendskab til engelsk sprogbrug«, skriver undersøgelsens forfattere.
Det var regeringens, Forsvarsministeriets og Nyhedsavisens massive kritik af filmen, der fik Center for Journalistik på Syddansk Universitet og fagbladet Journalisten til at undersøge, om filmens journlalistiske grobund er solid nok.
Ifølge undersøgelsen havde filmen tilstrækkelig journalistisk dokumentation til at påstå, at danske soldater overdrog afghanske fanger i amerikansk varetægt, selv om regeringen vidste, at USA ikke overholdt Geneve-konventionerne.
Trads: Tyndbenet kritik
Men Nyhedsavisens chefredaktør David Trads er stærkt uenig i den konklusion.
»Den er uhørt politisk. De gætter på, hvad regeringen har ment. De gætter på Nyhedsavisens motiver, og de har ikke engang ikke spurgt os. Det er meget mærkeligt«, siger han i sin egen avis.
Om kritikken af Nyhedsavisens manglende engelskkundskaber siger han:
»Den er så tyndbenet, at jeg har svært ved at tage det alvorligt. Jeg stiller gerne op til en diskussion med disse mennesker på engelsk«.
Alt i alt er undersøgelsen så tynd, at han vil klage over den.
»Jeg har til aften (i aftes, red.) meddelt rektoren på Syddansk Universitet, at vi agter at klage til de nævn, der tager sig af videnskabelige uredelighed. I forordet takker man Danmarks Radio for velvillig assistance – men man har ikke spurgt Nyhedsavisen«, siger David Trads til Nyhedsavisen."
Det forekommer mig at være på tide, at Universiteteterne tager meget hårdt fat på at præcisere UVVUs stilling. For tiden bruges udvalget som en fast trussel, når forskere på den ene eller den anden fløj har fremført noget, der er kontroversielt i debatten. Hvis ikke den praksis stoppes, udgør den en alvorlig trussel imod det konstruktive og kritiske samspil imellem universitet og samfund, fordi forskere ikke vil kunne ytre sig uden konstant at skulle gardere sig imod denne type af chikane.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
2 kommentarer:
Ja, det lader til at være et problem at selv avisredaktører tror at de kan benytte UVVU på denne måde. På en måde er det ikke så meget universiteternes som UVVU's eget (formidlings)problem, for UVVU's bemyndigelse er vel præcis nok. Det handler nok så meget om den ubehagelige tendens til at true, gå efter manden, i stedet for at argumentere. Lignende sager (om bl.a. Tim Jensen og Katherine Richardson) har været omtalt her tidligere.
Det bør siges kraftigere fra overfor trusler om brug af UVVU imod kritisk samfundsforskning. Det er åbenbart kommet så vidt, at man skal gardere sig med besværgelser. Se Information i dag (her), hvor geografen Anders Lund Hansen - i en kommentar til den tyske sag om anholdelse af samfundsforskere - siger: "Når jeg deltager i debatmøder, så understreger jeg altid, at det her er et debatindlæg, så man ikke risikerer at blive hængt ud for uredelighed. På den måde er den engagerede eller såkaldt organiske forsker sat mere under pres".
Send en kommentar