onsdag den 5. marts 2008

Da ministeren ikke svarede

Videnskabernes selskabs forskningspolitiske årsmøde blev afholdt igår (4/3-2008). Her havde forskningsminister Helge Sander for en gangs skyld indvilliget i at stille op til spørgsmål. Det er al ros værd. I sit oplæg før spørgerunden fremførte forskningsministeren, for jeg ved ikke hvilken gang, sin påstand om, at det kun er "nogle enkelte" forskere, er var utilfredse.

Jeg tog anledning heraf til at stille ministeren et ganske simpelt spørgsmål: "Hvor mange underskrifter fra utilfredse forskere skal jeg forelægge dig, før du holder op med at tale om "nogle enkelte" utilfredse?". Som "svar" fik jeg først en klassisk sandersk væven, som blandt andet handlede om, hvor få mennesker, der havde været til nogle demonstrationer imod ham. Jeg gjorde ham opmærksom på, at han ikke svarede på mit spørgsmål, han svarede atter ikke. Jeg bad ham atter om at svare på mit spørgsmål, han bad om at få et nyt spørgsmål fra salen.

Hvad er Sander bange for? At virkeligheden skal trænge ind i hans ministerium? At han bliver nødt til at tage en kritik alvorligt? Hvis han er så sikker på sit "nogle enkelte", hvorfor vil han så ikke oplyse et tal? Er 200 forskere stadig "nogle enkelte"? er 500? Hvilke konsekvenser vil Sander drage af det, hvis det kan dokumenteres, at der er en - skal vi kalde den - "vidt udbredt" utilfredshed med den førte forskningspolitik? Ingen?

Derfor gentages spørgsmålet her. Hvor mange underskrifter fra forskere skal ministeren have, før han opgiver at tale om, at modstanden er begrænset til "nogle enkelte"? Jeg kender selv kun ganske få, der ikke eksplicit er utilfredse, når man taler med dem, så det er da en undersøgelse værd.

2 kommentarer:

Birger sagde ...

Hmm, måske skulle man prøve med en god gammeldags underskriftsindsamling. Har dagligt min gang på FARMA, med tæt kontakt til NAT og SUND, samt kollegaer i Odense og Århus, og jeg har endnu aldrig mødt en forsker der har udtalt sig positivt om ministeriet og regeringens forskningspolitik. Imponerende, egentlig, i betragtning af hvor uenige forskere ellers er normalt....

Sune Auken sagde ...

Den kommer. Du kan tro, den kommer. Den skal bare lige støbes, så den falder helt rigtigt ud, og det har jo ingen hast, for da systemet bliver jo længere jo værre, vil opbakningen til en underskriftsindsamling kun blive større med tiden.