onsdag den 24. oktober 2007

Præstationsmåling måler ikke kvalitet

Update: Læs endelig de seneste to vigtige indlæg om ranking af universiteterne i Danmark baseret på bl.a. de "indikatorer for forskningskvalitet", som Heine omtalte d. 14. okt. her på bloggen: Dels analysen fra Politiken i går ved Peter Lauritsen (her), dels Annick Prieurs analyse i Information d. 9. okt. (her). Begge hæfter sig ved den forskydning fra målet ("kvalitet") til den operative parameter (kvantitet, præstationssikkerhed, effektivitet), som disse mål uværgerligt vil føre med sig. Denne, med Sunes udtryk, administratitis, som disse mål er udtryk for, kommer til at virke stik imod hensigten - eller som som vi siger hjemme i baggården, kontrafinalt.

3 kommentarer:

Sune Auken sagde ...

Læg mærke til to træk, der er ren administratitis. For det første at selvom man ved at presse dem kan få skaberne af dette system til at indrømme, at det ikke er en måling, der foretages, kan man ikke få dem til at holde op med at omtale det som en måling. Det er stilren New Speak. For det andet at det egentligt bestemmende krav i "målingen" er, at den er administrativt håndterbar. Idet der opstår konflikt imellem "målingens" mulighed for at være præcis, dækkende, neutral og udtømmende og så det administrative krav om at generere et håndterbart tal, kommer det administrative krav først. Det viser, at man er uinteresseret i, om man får et tal, der beskriver en faktisk foreliggende virkelighed. Man vil bare have et, der kan indgå i de foreliggende administrative planer. Det er et stilrent eksempel på, hvad der sker, når et bureaukratisk system lukker sig om sig selv. Om navnet er FI eller FIST, er lige meget. Jernnæven er ude under alle omstændigheder, og den handler på baggrund af en fast besluttet vilje til administration, der ikke lader sig påvirke af argumenter eller kendsgerninger.

Curt Hansen sagde ...

Administratitis og betontro på at neoliberalistiske "incitamentstrukturer" er kongevejen til et rigere samfund er en sær men skræmmende stærk alliance:

»Jeg siger ikke, at der ikke kommer kvalitet ud af forskningsmidlerne i dag. Men det handler om at skabe en incitamentsstruktur, så vi er sikre på at få mere ud af pengene.«
(citat: Venstres forskningsordfører, Torsten Schack Pedersen, i Weekendavisen fra 26/10-2007, se her).
Forstemmende at læse en sådan tåbelighed som fremkommer sidst i en velresearchet artikel om emnet "kvalitetsmåling af forsking" hvor nye læsere kan begynde.

Curt Hansen sagde ...

Juridisk forskning er et af de steder, hvor en forskningskvalitetsindikator vil kunne få uheldige - og under alle omstændigheder mærkbart utilsigtede - følgevirkninger, og det samme gælder for store dele af fag som historie, sociologi, litteraturvidenskab m.v. Det betyder, at præstationsmåling ikke bare ikke måler kvalitet, i ekstreme tilfælde kan den forringe kvaliteten - det, som økonomer kalder en "pervers effekt". Læs historien fra dagens (10/12-2007) Information her.

Iøvrigt: læser nogen overhovedet nye kommentarer til gamle indlæg?