fredag den 8. januar 2010

Tillykke til Jesper Tynell

Journalisten Jesper Tynell fra DR P1's Orientering modtager i dag velfortjent Cavlingprisen "blandt andet for at dokumentere, hvordan tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og hans ministerium brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget i "kontanthjælpssagen"." (ref.). Her på bloggen skrev vi d. 18/11-2008 i et indlæg om forskningsbaseret myndighedsbetjening:
"i dag er en række sektorforskningsinstitutioner blevet en del af universiteterne og en nyere term, "forskningsbaseret myndighedsbetjening" er dukket op. Som resultatet af et glimrende stykke undersøgende journalistik redegjorde Jesper Tynell i går i P1's program Orientering (her) for de forhold, som udredningsarbejder kan underkastes, når det foregår som bestillingsforskning fra et ministerium, her Beskæftigelsesministeriet (undersøgelser af virkningerne af 300 timers reglen), og hvor forskerne konstant åndes i nakken af en følgegruppe, der består af personer fra selv samme ministerium (der sidder i gruppen ikke som repræsentanter for ministeriet, men i kraft af deres "personlige egenskaber", sic, således at følgegruppens møder undtages fra aktindsigt efter lov om offentlighed i forvaltningen), og som løbende kan formidle notater om arbejdshypoteser m.v. tilbage til rekvirenten, beskæftigelsesministeren. Kan et udredningsarbejde som dette kaldes uvildig forskning? Tynells udsendelse er klart i Cavling-klassen."
Vi ønsker herfra tillykke til Tynell og Orientering, og ser frem til flere interessante historier, bl.a. om forskningsfrihed, fra Tynells side, hvis da ikke regeringen i mellemtiden helt nedlægger DR P1.

Ingen kommentarer: