mandag den 25. januar 2010

Den frie forskning er truet

hør lige nu, på P1 Formiddag 25. januar 2010 kl. 09:09 på P1:

De danske universiteter har gennemgået store forandringer de senere år.
- Forskningen er blevet inficeret af, at viden er noget, som skal købes og sælges, og det truer den frie grundforskning, siger Mogens Ove Madsen, lektor i samfundsøkonomi ved Aalborg Universitet.
I bogen "Universitets død" skriver han, at den liberale tankegang er ved at kvæle universiteternes historiske frihed. Han mener, at det er vigtigt med et forskningsmiljø, hvor frie og skøre ideer kan bliver afprøvet, selvom der måske ikke umiddelbart står en køber klar til at aftage den viden.

Mogens Ove Madsen er gæst hos Poul Friis.

2 kommentarer:

Claus Emmeche sagde ...

Tillykke herfra bloggen til Mogens Ove Madsen med en spændende bog, som fortjener stor opmærksomhed! Godt den blev omtalt i Paul Friis' program. Og tak til de, som ringede ind og deltog i debatten, ikke mindst Kirsten Brosbøl, forskningsordrører for Socialdemokraterne (S). Brosbøls udmelding var interessant:

• S er klar til revision er den eksisterende lov, og gerne følge evalueringspanelets anbefaling og sløjfe institutlederens instruktionsbeføjelse.
• S vil gerne kigge på spørgsmålet om institutråd
• S støtter mere indflydelse til medarbejdere og studerende
... men:
• S "står ved den grundlæggende ledelsesreform" [2003-lovens stop for universitetsdemokratiet].

Jeg er lidt i vildrede med hvad det betyder. Måske kort sagt: S vil gerne fastholde et topstyret universitet med en enstrenget ledelsesstruktur, men vil gerne bløde lidt op på de former, topstyringen foregår under, altså topstyring med et mere menneskeligt ansigt?!

Anonym sagde ...

Brosbøll har aldrig lagt skjul på at hun mener at "Tillid er godt, men kontrol er bedre".
Så vidt jeg hørte hende i ovennævnte radioudsendelse, sagde hun at hun støtte mere indflydelse til medarbejdere og studerende i Akademisk Råd. Så vi får ikke mere demokrati fra S.

Anne Lise Pedersen