fredag den 23. februar 2007

Ytringspligt og åben adgang!

Forskernes ytringsfrihed skal sikres, ja ja, men de bør også have ytringspligt! Samfundet bekoster universitetsforskeres arbejde. Bør samfundet - inkl. verdenssamundet - ikke have mulighed for at bruge den opnåede viden?
Larry Page fra Google mener ja! - han kalder det bare "marketing" - men det er vel USA'sk for "formidling", som alle hylder og vil have mere af. Larry Page vil nu ikke nøjes med en udvandet version, som "mellemhandlere og mediekonsulenter" (cit. Jens Erik Kristensen) har gennemtygget og afhøvlet. Han vil have forskerne til for alvor at frigive den ægte vare. For alle. Ikke til privatejede esoteriske dyre tidskrifter. Til offentligheden, intet mindre!
Mange forskere vil sikkert synes, at det lyder som Googlendus ergo sum - er du ikke googlebar, findes du ikke! Men ytrings- og forskningsfrihed er ikke opfundet for at forskere kan gøre karriere. Ytringsfrihed er også en ytringspligt.
(Læs forskningsbibliotekar, ph.d. Søren Bertil Fabricius Dorchs kommentar vedr. Larry Page på KUB's open-access blog her). [tilføjet senere [CH]: læs artikler og debat i Inf. 26. og 28/2 her]

Ingen kommentarer: