onsdag den 11. juli 2007

Venstres forskningspolitiske prøveballon

"Åh, nej: hvordan kan de foreslå noget så tåbeligt?" var min første tanke, da jeg læste:
"Ved at lade private universiteter få del i de offentlige uddannelseskroner, de såkaldte taxameterpenge, ønsker Venstre at lokke højtprofilerede udenlandske universiteter som Cambridge og Harvard til at etablere afdelinger i Danmark – ligesom det gerne skulle få danske virksomheder til at gå sammen om at etablere private universiteter herhjemme."

Dagen efter (d.11/7) kunne man læse (se her) at "eliteuniversiteter takker nej til Danmark". Men det de da have vidst i Venstre? Så hvorfor dette spin? For at afprøve styrken af reaktionerne imod brugerbetaling på danske universiteter? Eller vil Venstres forskningspolitiske ordfører Torsten Schack Pedersen snarere have det amerikanske "for-profit" University of Phoenix, der også har afdelinger i Canada, Mexico og Puerto Rico, til Danmark? Og er det virkeligt klogt, som Per Clausen fra Enhedslisten vil, at rejse en forespørgselsdebat i Folketinget om betalingsuniversiteter? Drejer det ikke blikket væk fra langt alvorligere trusler imod universiteterne?

4 kommentarer:

Rasmus sagde ...

I morges hørte jeg en historie om et privat islamisk universitet i Holland i radioen. Man kunne forestille sig, at det var sådan en slags privat universitet vi kunne få i Danmark, men det var nok ikke lige det, Venstre og især DF havde forestillet sig, da de henholdsvis stillede og støttede forslaget.

Niels sagde ...

Og er det virkeligt klogt, som Per Clausen fra Enhedslisten vil, at rejse en forespørgselsdebat i Folketinget om betalingsuniversiteter? Drejer det ikke blikket væk fra langt alvorligere trusler imod universiteterne?

For forskerne, jovist, der er nok langt alvorligere problemer end betalingsuddannelser. Men hvad mange af os ydmyge studerende angår er det en af de mest reelle bekymringer på mellemlangt sigt, jvf. f.eks. Stagens klumme fra sidste år og utallige andre mere eller mindre gedulgte udmeldinger.
Jeg ved ikke hvad Clausen ønsker at opnå med den forespørgselsdebat, de forskellige fløjes officielle og uofficielle standpunkter turde efterhånden være nogenlunde velkendte, bortset fra at jo flere gange man kan få centrum-højrepartierne til at udtale sig on the record imod brugerbetaling, jo mere har man selvfølgelig at dunke dem i hovedet med senere.

Når det så er sagt, så studsede jeg da også over Schack Pedersens udmelding, og ingen af dine hypoteser virker decideret usandsynlige, desværre.

Carsten sagde ...

University of Phonix? Er det ikke dem, hvis eksamensbeviser man nærmest får smidt i nakken i diverse spammails?

Thomas Söderqvist sagde ...

Ja, der findes en hel del kritiske kommentarer om UoP -- ikke bare til deres forretningsmetoder, men også kvaliteten på uddannelserne. De specialiserer sig jo i voksenuddannelse, de har ikke noget egentligt campus og ingen forskningsbaseret undervisning. Læs fx. Sam Dillon's artikel i NYT 11 februar 2007.