søndag den 7. februar 2010

Private universiteter - autonomi er en by i USA

Det værste er ikke Sanders ideoplæg om private universiteter i Danmark - det har forhåbentlig ikke nogen gang på jorden? Det værste er, at nogle af de uhyrligheder, som præger amerikanske universiteter 'i verdensklasse', kan ses som begyndende tendenser på danske universiteter, båret frem af den herskende forskningspolitik. Det er ikke kun videnskabsministeriets embedsmænd, der burde interessere sig for komparative studier af universitetsledelse, universitetsøkonomi og af effekterne af den akademiske kapitalisme, der hærger USA. En dansk konsensus, bakket op af den seneste universitetsevaluering, hylder tanken om, at universiteterne skal have større autonomi. Men for nogle betyder det ca. ledelsernes ret til at køre dem som kompetitive koncerner på et globalt uddannelsesmarked, mens andre tror det betyder forskernes mulighed for at forfølge de frontforskningens agenda, uden hensyn til samfundsnytte eller politisk defineret relevans. En aktuel artikel analyserer årsagerne til de amerikanske både offentlige og private universiteters økonomiske morads – nogle, men heldigvis ikke alle disse faktorer genkendes i den danske virkelighed:
"one needs to understand five inter-related factors: the state de-funding of public education, the emphasis on research over instruction, the move to high-risk investments, the development of a free market academic labor system, and the marketing of college admissions. These different forces have combined to turn universities into corporations centered on pleasing bond raters in order to get lower interest rates so that they can borrow more money to fund their unending expansion and escalating expenses." (Læs analysen her).

1 kommentar:

Jan S Hesthaven sagde ...

Det er lidt trist at en saa ensidig beskrivelse af det amerikanske universitets system ophoejes til "se hvor galt det kan gaa". UC systemet er USA stoerste universitets system og der er en umaadelig variation -- det er maaske vaerd at bemaerke at forfatteren til den amerikanske version er "Instructor" paa UCLA og derfor ser tingene fra en helt speciel vinkel.

Private institutioner er typisk smaa og mere liberalt orienterede mod en bred uddannelse og hvor professorer underviser paa alle niveauer.

Det er netop denne store variation der er en af styrkerne ved det amerikanske system