fredag den 18. marts 2011

Vækst i viden eller hvad?

En af de ting, der gør det svært at begejstres over de store organisationers udspil, analyser, rapporter og pressemeddelelser er, at de alle er skrevet i samme sprog og med den samme grundfortælling — fortællingen som Ove Kaj Pedersen for nyligt har døbt eller analyseret som konkurrencestaten (her), og som har lille Danmark i rollen som David, den globaliserede økonomi som Goliat, og våben som "vækst", "viden" og "konkurrenceevne" som det kasteskyts, med hvilket vi skal sigte på Goliat for at gøre os håb om at overleve.
Organisationen AC (en paraply min egen fagforening er med til at vedligeholde), har for nyligt kommenteret udspillet fra regeringens vækstforum med disse ord:
(...) "Og mens der heller ingen forslag er om nye investeringer i uddannelse og forskning, så foreslår Vækstforum tværtimod, at vi sænker uddannelsesniveauet ved at flere studerende skal presses ud af uddannelserne efter bachelordelen til et arbejdsmarked, der ikke efterspørger dem.
AC’s vurdering er alt i alt, at Vækstforums udspil - frem for at opnå en særlig eksklusivitet - kommer til at indgå som ”blot” endnu et vækstudspil blandt mange andre i den kommende valgkamps diskussioner om vækstmuligheder. AC mener i al ubeskedenhed, at der er mere konkret inspiration at hente i AC’s eget udspil ”Med viden skal land bygges”, som blev offentliggjort for nylig." (citeret herfra, min fremhævelse, CE)
Overfor dette fremfører AC en række forslag i nævnte pep-skrift, bl.a.
"Forslag 7.1
Forskningsinvesteringerne skal fortsat øges
Der skal sættes et nyt ambitiøst mål for forskningsinvesteringernes andel af BNP, og regeringen bør gå foran ved at fastlægge nye målsætninger for de offentlige forskningsinvesteringer, så de kommer til at udgøre 1,2 pct. af BNP i 2016 og 1,4 pct. af BNP i 2020."
Det er, sammen med alle de andre forskag, sikkert fint og visionært, hvis ellers de nationaløkonomiske basalneuroner kunne forbindes bedre med de mere kreative lag af hemisfærene. Og det er måske her, at også et skrift som det fra AC halter. Hvad med at ansætte en humanist i ACs missionær- og visionsafdeling? Det må gerne være een med speciale i narrativitet. Vi må have nogle nye fortællinger.

1 kommentar:

Alexchris123 sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.