torsdag den 20. januar 2011

En ting bliver mere og mere tydelig ved Penkowa sagen trods al dens tåge og hemmelighedskræmmeri: Den illustrerer med al ønskelig tydelighed problemet med den nuværende enstrengede, topstyrede ledelsesstruktur på universiteterne, hvor ledelsen er så magtfuldkommen, at den er stort set umulig at korrigere nedefra og kollegialt, når den kører af sporet. Dermed kan sager vokse og vokse indtil de bliver så store at pressen, udlandet (Nature!) og måske endda politikerne vågner. Og når man når der til, er skaden sket, forskningen og universiteternes troværdighed plettet. Derfor dur hierarkiske og lukkede ledelsesformer ikke på universiteterne!

Kan det illustreres tydeligere? Hvor længe skal vi vente på at politikerne ser det? Socialdemokrater vågn op! Det kan nås endnu, så vi ikke blot får den overfladiske justering af universitetsloven, der er lagt op til.

1 kommentar:

AagePK sagde ...

Jeg vil godt lige korrigere opråbet til: demokrater, vågn op!
Indtil fornyligt påstod regeringen sig arbejdende hårdt for at hæve et dansk universitet til eliteniveau: hvis de mener det seriøst, er det på tide, de får sat en undersøgelse igang mhp at klarlægge tidligere videnskabsminister Helge Sands, universitetsbestyrelsens, men frem for alt rektor Ralph Hemmingsens ansvar i denne sag, der via artikel i Nature sætter store spørgsmålstegn ved universiteternes integritet og hæderlighed i Danmark. Man er jo rundt omkring jo stadig ikke overbeviste om f.eks. Copenhagens Consensus bæredygtighed. Der er grænse for, hvad universitetsmiljøet kan holde til.